måndag 30 juni 2008

Tomrumsuppfyllare

I en artikel i Expressen skriver Maja Aase om berättarboomen i samtiden. Tydliga historier är något som dagens människor vill ha och som därför säljer, vilket bland annat exemplifieras med den nya reportagetidskriften Filter. Filter är nämligen inte bara en tidskrift som har välkomnats bland recensenter och andra journalister, även distributören Interpress och återförsäljaren Pressbyrån gör uppenbara glädjehopp.

»Ett tomrum har uppstått mellan nyheternas korta ›detta har hänt‹-artiklar och det pågående svenska bokundrets storsäljande romaner och deckare,« skriver Maja Aase vidare i sin artikel. Det är inte så sällan som man hittar kulturtidskriften som just en tomrumsuppfyllare. I Filters fall handlar det om välskrivna reportage med en story, men hålen är ganska så många i dagens medielandskap. I några av dessa hål växer det redan en kulturtidskrift, även om de inte är så lätta att se alltid. Andra hål väntar nog fortfarande på fyllas…

fredag 27 juni 2008

Slut och förnyelse

I dag recenserar Sydsvenskan det andra numret av tidskriften Slut. Slut är en av alla dessa nystartade tidskrifter som alltså inte har någon möjlighet att få bidrag, eftersom man måste ha gett ut minst fyra nummer m.m.

Det skulle mycket väl kunna vara Slut som man pratar om i Riksrevisionens rapport nedan, men tyvärr skulle det även kunna vara alldeles för många andra tidskrifter. »Enligt intervjuuppgifter finns exempel på kulturtidskrifter som har bedömts som nyskapande och av hög kvalitet men som inte kunnat komma i fråga för bidrag av den orsaken« (s. 54 i Riksrevisionens rapport).

Är det dags att studera det »oppstartsstøtte« som finns i Norge för att kunna förenkla förnyelse bland de svenska kulturtidskrifterna?

Uppdaterat:
Recension av Slut i Helsingborgs Dagblad 2 juli 2008.

torsdag 26 juni 2008

Vilka 10 frågor bör kulturtidskrifterna ställa sig?

Jeff Jarvis har ställt 10 intressanta frågor om journalistikens framtid.

Är det även de tio frågor som kulturtidskrifterna bör ställa sig? Eller hur ser frågorna om kulturtidskrifternas framtid ut? Jag tar gärna emot förslag.

Frågorna finns för övrigt även på norska.

Kulturtidskrifterna i Riksrevisionens rapport

I går kom en rapport från Riksrevisionen om kulturbidragen. I den spända väntan på vad den stora Kulturutredningen ska komma fram till är det nog en hel del kulturpolitikintresserade kulturtidskriftsvänner som – ja, faktiskt – har sett fram emot vad Riksrevisionen skulle ha att säga om Kulturrådet och stödet till kulturtidskrifterna.

Så vad sa nu riksrevisorerna då om kulturtidskrifterna och stödet till dessa? Inga förvånande ord egentligen. De pratar framför allt om svårigheterna till förnyelse (eller som de väljer att uttrycka det: »krav på tidigare publika resultat i olika former kan verka hämmande för nyskapande konstellationer«). Dessutom påpekar Riksrevisionen att »den största andelen pengar går till den mindre andel mottagare som har fått bidrag under många år«.

Detta är två problem som har varit på tal i kulturtidskriftsvärlden under ett antal år i alla fall. Debatten om bidragstrappan och omöjligheten att få ett vettigt stöd till en ny tidskrift var ett tag i det närmaste en följetong på Tidskrift.nu och i olika tidskrifter, se t.ex. här, här, här, här, här och inte minst här.

Jag kommer helt klart att få anledning att återkomma till rapporten och dess slutsatser under ett antal olika inlägg den närmaste tiden. Under tiden rekommenderar jag intresserade att läsa Sven Nilssons artikel om granskningen i dagens Sydsvenskan. Eller läs Riksrevisonens uttalande i SvD och Kulturrådets svar i samma tidning.

Uppdaterat:
Missa inte heller kolumnen i söndagens SvD om förnyelse och kulturell nytta.

måndag 23 juni 2008

Kulturtidskriftsbloggen är här

Det är dags nu. Det behövs helt enkelt en blogg som handlar om den mikrooffentlighet som brukar kallas för kulturtidskrifter. Därför är den nu här.

Kulturtidskriftsbloggen ska vara en digital anteckningsbok om – och till viss del även för – kulturtidskrifter. Jag som härmed gör min debut som bloggare jobbar på Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter, men de åsikter som framförs på bloggen är mina personliga
och inte ett uttryck för föreningens hållning
. Genom detta digitala verktyg kommer jag däremot att förmedla både nyheter, hugskott och annat nyttigt och onyttigt från kulturtidskriftsvärlden.

För den som vill veta ännu mer om svenska kulturtidskrifter rekommenderas för övrigt en tur till Tidskrift.nu. Där – och på Tidskriftsbutiken.nu – kan hugade hitta mer information.