lördag 27 september 2008

Bilder från prisutdelningen

I går kväll fick OEI priset »Årets kulturtidskrift 2008« och Taffel.se blev »Årets nättidskrift 2008«. Kulturtidskriftsjuryn vinkade lite till den andra juryn med sin motivering, men det tänker jag inte gå in på närmare. Läs i stället själva både motiveringen och kanske även OEI:s nummer om redaktionell estetik samt temadelen om »Little Magazines« i numret dessförinnan och begrunda!

Prisutdelaren och juryledamoten Mikael van Reis och OEI-redaktören Jonas (J) Magnusson.


Nättidskriftsprisutdelaren och juryledamoten Lotten Bergman, en Taffel-medarbetare och juryns sekreterare Ana Duran.

Siri Reuterstrand, ordförande i Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter, presenterade och tackade juryledamöter och sponsorer.

Faktiskt var det så att en stor del av svenska folket troligen kände till pristagarens namn strax innan större delen av festdeltagarna. Kulturnyheterna inledde sin sändning med att rapportera om priset.

fredag 26 september 2008

Ta det lugnt i kulturtidskriftsmontern

I en stor mässas hektiska atmosfär behövs det egentligen många oaser. För några har skapandet av egna pärlplattor blivit en paus i bokmånglandet.


Nu bär det av till prisutdelningsfestenVärldskulturmuseet. På bilden ser man mer eller mindre av några av de nominerade.

torsdag 25 september 2008

Pristagare och vimmel

Det blev gymnasieeleven Johan Frick från Borås som fick tidskriftens KRUT:s pris till Gunnar Elvesons minne. Jag tog många – men dåliga – bilder vid prisutdelningen, så ni får nöja er med en med lite mer allmänt montervimmel.


Något bättre bilder blev det när Oscar Poulsen från Vidvinkel Magazine satt i montern och presenterade sin nya tidskrift. Tidskriftens logotyp är snyggt tejpad runt omslaget. Det gjorde Oscar för hand tidigt i morse.


Slutligen vill jag nämna att Helsingborgs Dagblad nästan traditionsenligt går igenom samtliga nominerade tidskrifter till kulturtidskriftspriset: Hemslöjden, i&m, OEI, ponton och Språktidningen. Tidningen uppmärksammar även nättidskriftspriset.

Mässan är i gång

Sista torsdagen i september betyder vanligen bokmässa, så även i år. Här kommer en snabb rapport från monter B04:04.

I kulturtidskriftsmontern kommer man både att dela ut pris nu klockan 14 och några timmar senare presenterar en ny fototidskrift sig. Vidvinkel Magazine heter tidskriften som får ta över stafettpinnen från snart nedlagda Motiv.

Vidvinkel Magazine kan studeras i pdf-format här. Första numret är alltså alldeles färskt och har 120 sidor, 25 fotografer och inga annonser – nästan bara snygga foton av unga fotografer. Två gånger per år är utgivningsplanen.

onsdag 24 september 2008

Kulturtidskriftsmonter på bokmässan


När jobbet invaderar den tid som var tänkt till att bland annat blogga – och kanske umgås med sin familj? – får man tyvärr skjuta på en hel del intressanta och på denna blogg nödvändiga inlägg. Jag skyller ogenerat allt på kulturtidskriftsmonternBok & Bibliotek – efter helgen har jag så klart som mål att återkomma till en massa intressanta arrangemang som jag varit med om den senaste veckan (och förhoppningsvis under de kommande dagarna i Göteborg).

Tills dess kan nyfikna titta på kulturtidskriftsrelaterade bilder på mitt Fotki-konto. Eller varför inte kolla in montern på Facebook. Nästa vecka räknar jag alltså även styvt med att blogga om de nominerade tidskrifterna (och vinnaren).

onsdag 17 september 2008

Tidskriftsdag i Oslo

På lördag arrangerar Norsk tidsskriftforening Tidsskriftdagen 2008Litteraturhuset i Oslo. Hela eftermiddagen kan man ägna sig åt att lyssna på tidskriftsrelaterade föredrag och samtal, bland annat om ideologisk tidskriftsjournalistik. Från Sverige medverkar Lawen Mohtadi från tidskrifterna Bang och Slut och Monika Pensar-Granroth (bland annat på Tidskriftscentralen och Ad Lucem) har rest dit från Helsingfors.

tisdag 16 september 2008

Café Eurozine på ESF i Malmö

På torsdag 18 september sätter European Social Forum i gång ordentligt i Malmö och staden fylls av människor och arrangemang (invigning redan på onsdagens kväll). På Babel (f.d. Jeriko, Spångatan 38) kommer man till exempel att kunna läsa de tidskrifter som ingår i det europeiska kulturtidskriftsnätverket Eurozine. Mellan klockan 15 och 17 på torsdagen kan man dessutom lyssna på ett samtal om kulturtidskrifternas roll i skapandet av en europeisk offentlighet. Läs mer hos Fronesis.

onsdag 10 september 2008

Arne Dahl om Aiolos

I början av förra veckan chattade Arne Dahl med Dagens Nyheters läsare. Jan Arnald heter som bekant mannen bakom den deckarpseudonymen. Det är en riktig kulturtidskriftsräv. Han var till exempel den siste redaktören för akademiernas nedlagda tidskrift Artes. Dessutom är han sedan många år involverad i Aiolos – tidskrift för litteratur, teori och estetik. Ändå var nog följande kulturtidskriftsfråga oväntad – men välkommen – under Arne Dahl-chatten:
Jan, hur klarar sig Aiolos i dagens kulturtidskriftsslaktade samhällsatmosfär? Nedläggning på gång eller klarar ni er? Hur ser du på din roll som tidskriftsredaktör gentemot Arne?
Arne Dahl: Hej och tack för en bra fråga. En tidskrift som Aiolos klarar sig inte. Det enda skälet till att den envist klamrar sig fast vid livet är att alla jobbar gratis. Min roll i Aiolos är på sätt och vis rakt motsatt Arne-rollen, eftersom det handlar om något som befinner sig så långt ifrån massmarknaden man kan komma. Men jag behöver verkligen den spännvidden i livet. Både Janne och Arne mår bra av det. De skänker varann ny energi.
Den som vill träffa tidskriftsmakaren Jan Arnald har flera tillfällen att göra det under hösten. På Bok & Bibliotek kommer han besöka kulturtidskriftsmontern under lördagen. Dessutom kommer Arnald medverka i en paneldiskussion om kulturtidskrifter under torsdagen på Helsingfors bokmässa.

De fem nominerade – Hemslöjden

Under tiden fram till prisutdelningen av »Årets kulturtidskrift« tänkte jag – så gott jag nu kan – presentera de nominerade tidskrifterna lite närmare och sätta in de i tidskriftslandskapet. Först ut blir Hemslöjden som är en av två tidskrifter bland de nominerade som inte får något statligt kulturtidskriftsstöd.

En ålder på 75 år och en prenumerantskara på 13.500 exemplar är två imponerande siffror för en kulturtidskrift i Sverige i dag. Visst, Hemslöjden är varken äldst eller störst, men nu finns det en möjlighet att tidskriften i alla fall blir »bäst« år 2008. I tidskriftens pressmeddelande om nomineringen kan man läsa om att »hemslöjden ligger i tiden«. Ja, »nu finns slöjden överallt«. Med en garn- och Etsyberoende fru kan jag åtminstone hålla med om att slöjden finns överallt i mitt hem…

Ett utdrag från ovannämnda pressmeddelande sammanfattar annars gott Hemslöjdens innehåll:
Här ryms slöjd, folkkonst, hantverk och konsthantverk. Här möts traditioner och nya grepp, slöjdens poesi och handfasta verklighet i reportage, nyheter, utställningar, tips och gör-det-själv-beskrivningar.
Den som vill ha utförligare innehållsbeskrivning kan däremot tyvärr inte hitta det på tidskriftens något undermåliga hemsida (men kolla gärna på Tidskriftsbutiken.nu eller studera ett nummer från 2005 på Tidningar.info). På deras hemsida finns nämligen inte heller något nummer eller någon artikel att ta del av för den som skulle råka vara nyfiken. Men det är nog inget som ligger hemslöjden i fatet när juryn fattar sitt beslut. Förra årets vinnare Pockettidningen R hade till exempel inte ha någon hemsida alls för ett år sedan.

Hemslöjden är så klart inte helt ensam om att skriva om ovanstående aktuella ämne i Sverige. Paletten och Konstperspektiv har till exempel haft temanummer det senaste året som har berör området. Tidskriften Form skriver regelbundet om konsthantverk. För några år sedan startades dessutom tidskriften Svenskt konsthantverk och Lärarförbundet ger ut tidskriften Slöjdforum. Är man extra intresserad av vävning kan man till och med få en hel tidskrift i det ämnet: Vävmagasinet. Fanzinet Slicker bör man inte heller glömma bort. I Sverige är dock Hemslöjden just nu välförtjänt tidskriften nummer 1 om man är intresserad av slöjd och hantverk från olika tider och platser.

Hemslöjden har ett antal intressanta systertidskrifter i övriga Norden, men dessa är dessvärre svåra att få tag i lösnummer i Sverige (trots att Interpress finns i flera av länderna och att slöjd- och hantverksbutiker borde kunna tillgodose behovet). Den svenska tidskriften Hemslöjden hittar man däremot hos en del välsorterade tidskriftshandlare (ett fyrtiotal pressbyråer) och i många av landets hemslöjds- konsthantverksbutiker, även om den största delen av upplagan är prenumererad.

I Norge finns annars Nordens största hemslöjdstidskrift Norsk Husflid med en upplaga på 26.000 exemplar.
Finland kan stoltsera med den äldsta i genren: Taito fyllde 100 år förra året. Den finländska tidskriften innehåller dock främst artiklar på finska, men en del av dessa finns översatta till svenska.
Den danska hemslöjdstidskriften heter Dansk Husflid.

Hemslöjdens chefredaktör sedan 14 år heter Celia B. Dackenberg och sa så här om nomineringen i pressmeddelandet:

– Vi är förstås oerhört stolta över att anses som en av landets fem bästa! Det är dessutom roligt att nomineringen kommer nu, lagom till vårt 75-årsjubileum.

Hon är dessutom författare till bland annat böckerna »Sparat: små stickade kläder från vår barndom« och »Ylle & bläck: essäer om poetkoftor och annat författarylle«. Redaktören Frida Engström sållade sig till den växande skaran slöjd- och hantverksbloggare tidigare i år med Kurbits.

Blir Hemslöjden årets vinnare ser jag två lämpliga hål att stoppa tusenlapparna i: ett hejdundrande 75-årskalas och en förbättrad hemsida.

Foto: Annas garndrömmar

torsdag 4 september 2008

Vilken tidskrift blir »Årets kulturtidskrift«?

I dag offentliggjordes nomineringarna till priset »Årets kulturtidskrift«. Följande fem tidskrifter fastnade årets jury för:

De två litterära tidskrifterna har varit nominerade tidigare: OEI nominerades 2003 och ponton var vinnarkandidat både 2001 och 2005. Språktidningen lanserades så sent som på förra årets bokmässa i Göteborg och har under det här året fått så väl många prenumeranter som fina recensioner. Den vitala tidskriftsåldringen i gänget är Hemslöjden som firar sin 75-årsdag i nu höst. i&m (Invandrare & Minoriteter) har i sin tur skrivit om etnicitet och minoritet under hela 35 år.

Det är helt klart fem intressanta nomineringar som juryn har kommit fram till. På en fest i samband kulturtidskriftsmontern i Göteborg delas priset ut. 26 september är datumet.