lördag 18 oktober 2008

När Posten tar sig an tidskriftsvärlden – exempel från två länder

I mitten av september startade Posten tillsammans med Sveriges Tidskrifter en ny nätbutik med tidskriftsförsäljning – Tidningstorget.se. Det är dock inte den första nätbutiken med tidskrifter som startas i Sverige och antagligen inte heller den sista. Det enda nya med Tidningstorget är faktiskt att den tänker sälja både lösnummer och prenumerationer.

I kulturtidskriftsvärlden finns till exempel Tidskriftsbutiken.nu som i snart fyra år har haft lösnummerförsäljning av de flesta av landets kulturtidskrifter. Press Stops kiosk på nätet har också funnits med ett bra tag nu. Även butiker som säljer prenumerationer på nätet är ett något som har existerat i många år, till exempel Tidningskungen.se och Tidningsbutiken.se.

Kanske är det det misslyckade försöket att köpa den sistnämnda butiken från Ted Valentin som har fått Posten och Sveriges Tidskrifter att göra en egen satsning? Det är hur som helst inte särskilt innovativt. Medieanalytikern Olle Lidbom tror också på en tuff framtid för Tidningstorget.

I Tyskland gör däremot Deutsche Post en helt annan nätsatsning: De startar Titelhelden.de – ett digitalt verktyg för layout, tryckning och frakt av tidskrifter och tidningar. Även om det har kommit en del liknande sajter runt om världen under det senaste året – till exempel MagCloud, Printcasting och Issuu – tycker jag nog att Titelhelden känns betydligt intressantare än Tidningstorget. Jag kommer att försöka hålla ett litet öga på samtliga dessa försök att göra en Lulu, Blurb eller Vulkan till tidskriftsvärlden.

fredag 17 oktober 2008

Tidskrifter förgiftar Helsingfors

På onsdag i nästa vecka (22 oktober) är det dags för en mindre nordisk konferens om kulturtidskrifter. Konferensen går under namnet »Gift som läker« (ett namn som är lånat från Ulf Erikssons recension). Dagen efter konferensen börjar sedan Helsingfors bokmässa med fler intressanta kulturtidskriftsprogram. Dessa programpunkter hittar man dock lättast via länken överst.

Från Sverige deltar bland annat Åsa Linderborg (Aftonbladet Kultur), Jan Arnald (Aiolos), Yvonne Ihmels (Cora) och Tobias Regnell (Filter & Offside) i de olika evenemangen. Den sistnämnde måste tyvärr rusa till Stockholm ganska så tidigt för att förhoppningsvis kunna fira några nya priser på en helt annan tidskriftstillställning.