onsdag 10 september 2008

Arne Dahl om Aiolos

I början av förra veckan chattade Arne Dahl med Dagens Nyheters läsare. Jan Arnald heter som bekant mannen bakom den deckarpseudonymen. Det är en riktig kulturtidskriftsräv. Han var till exempel den siste redaktören för akademiernas nedlagda tidskrift Artes. Dessutom är han sedan många år involverad i Aiolos – tidskrift för litteratur, teori och estetik. Ändå var nog följande kulturtidskriftsfråga oväntad – men välkommen – under Arne Dahl-chatten:
Jan, hur klarar sig Aiolos i dagens kulturtidskriftsslaktade samhällsatmosfär? Nedläggning på gång eller klarar ni er? Hur ser du på din roll som tidskriftsredaktör gentemot Arne?
Arne Dahl: Hej och tack för en bra fråga. En tidskrift som Aiolos klarar sig inte. Det enda skälet till att den envist klamrar sig fast vid livet är att alla jobbar gratis. Min roll i Aiolos är på sätt och vis rakt motsatt Arne-rollen, eftersom det handlar om något som befinner sig så långt ifrån massmarknaden man kan komma. Men jag behöver verkligen den spännvidden i livet. Både Janne och Arne mår bra av det. De skänker varann ny energi.
Den som vill träffa tidskriftsmakaren Jan Arnald har flera tillfällen att göra det under hösten. På Bok & Bibliotek kommer han besöka kulturtidskriftsmontern under lördagen. Dessutom kommer Arnald medverka i en paneldiskussion om kulturtidskrifter under torsdagen på Helsingfors bokmässa.

Inga kommentarer: