söndag 16 november 2008

Gamla tidskriftsnummer som pdf-er på nätet

I dag skrev den tidigare tidskriftsentreprenören Ted Valentin några tänkvärda ord om tidskrifter på sin blogg om 24 hour business camp:

»Här är en idé: Varför lägger inte alla tidskrifter upp sina gamla nummer som pdf:er på webben? Så att man kan ladda ner ett gammalt nummer för 10 kr?«

Det är en bra och högst berättigad fråga. Fler tidskrifter borde helt klart göra sina tidigare nummer tillgängliga på nätet i pdf-form eller på annat sätt. Om en tidskrift är rädd för en minskad backlist-försäljning skulle den kunna börja med de nummer som är helt slutsålda. Och vill en redaktion vara riktigt generös mot den läsande allmänheten kan kanske tidigare omnämnda Issuu vara rätt steg på vägen?

Förste bibliotekarien på Göteborgs universitetsbibliotek Jan Szcepanski har ställt en närbesläktad fråga i ett inläggBiblist för bara en dryg vecka sedan:

»Kan någon säga mej när Kulturrådet tänker digitalisera dom enorma skatter som finns dolda i äldre kulturtidskrifter?«

Ja, vad hände egentligen efter försöket med ett digitalt arkiv i början på 2000-talet?

Varför verkar det gå så trögt med Internetanpassningen och digitaliseringen i tidskriftsvärlden?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Problemet med att digitalisera gamla nummer är man ofta inte upphovsrätten att publicera materialet på nätet. Det räknas som en nypublicering och då måste man inhämta tillstånd från alla skribenter, fotografer etc, och kanske betala igen för detta vilken ingen kulturtidskrift har råd eller tid att göra.

Unknown sa...

Ja, visst är det upphovsrätten och brist på tid och pengar som sätter käpparna i digitaliseringshjulet, men som Lars Aronsson nyligen sa på Biblist:

»För kulturtidskrifter från 1970-talet är den avgörande frågan hur upphovsrätten ska förvaltas. Hur ska man lösa det? Finns det någon ›Open Access‹-rörelse bland kulturtidskrifterna? Kan man göra som Fornvännen och hävda att utgivaren äger rättigheten?

Eller törs man göra som Google och scanna ändå, och invänta stämningsansökningar från de intressenter som orkar bry sig?«

Anonym sa...

Vi får väl skicka våra gamla nummer till Google och be dem scanna in dem ;)

Google har nog råd att anlita toppadvokater för att lösa eventuella tvister, det har inte en enskild kulturtidskrift.