Om svårigheterna att läsa långa texter kan man nämligen läsa i Nicholas Carrs artikel »Is Google Making Us Stupid?« i julinumret av den amerikanska kulturtidskriften The Atlantic Monthly. En mycket intressant artikel som det redan har refererats till i flera svenska tidningar (Sydsvenskan, Gotlands Allehanda, Norrköpings Tidningar) och på Axess MAO-blogg. Minst lika intressant är emellertid de efterföljande inläggen i debatten på Britannica (glöm inte att klicka vidare till några av de nu närmare tjugo inläggen) och Edge.
Carrs artikel – och debatten om denna – tänker jag självklart återkomma till ur ett kulturtidskriftsperspektiv. Tre intressanta svenska artiklar som jag då tänkte försöka att ta upp samtidigt är följande:
- »Tidskriften i den virtuella verkligheten« av Thomas Sjösvärd (Tidskrift.nu 30 juli).
- »När amatörerna tar över scenen« av Rasmus Malm (Göteborgs-Posten 6 augusti).
- »Nätets gungor och karuseller« av Håkan Lindgren (Göteborgs-Posten 10 augusti).
Under denna vecka är det dock två blogginlägg som hittills främst väckt mitt intresse: dels den danska bloggen dSenestes inlägg »10 tips til tidsskrifter, der går fra papir til online« (11 augusti), men även den norska bloggen Undercurrents »Hvordan finansiere nettjournalistikken?« (13 augusti). Dessa planerar jag även att återkomma till.
Hängde du med ända hit? Bra, då är du välkommen tillbaka en annan dag för att del av en kortare analys av ovanstående. Jag lovar att det blir fler stycken då.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar