torsdag 28 augusti 2008

Ny tidskrift om litteratur

och har det sedan BLM, Artes och Allt om Böcker gick i graven kommit klagomål på att det inte finns några litteraturtidskrifter i Sverige. Ett visst tomrum uppstod så klart när dessa tre stora tidskrifter försvann inom ett par år, men det har faktiskt aldrig varit ont om intressanta litteraturtidskrifter. Just verkar det dessutom poppa upp nya tidskrifter om litteratur var och varannan månad.

I somras kom Atlas Litterära Tillägg och fick ett fint mottagande på kultursidorna (Helsingborgs Dagblad, Borås Tidning, Svenska Dagbladet, Kristianstadsbladet, Sydsvenskan, Dagens Nyheter, Upsala Nya Tidning, Expressen med flera) och även många omfamningar från den litterära bloggvärlden.

Nu i oktober kommer Tidningen Vi att starta en ny tidning om litteratur. Vi LÄSER ska den heta, vilket Dagens Nyheter skriver om i dag. Titeln säger nog det mesta om projektet: det ska bli en tidning för bokläsarna. Det är alltså en tidskrift som kommer att söka upp mittfåran. Där finns det nog tillräckligt med plats för att det även ekonomiskt ska kunna bli ett lyckat projekt. Jag skulle inte bli förvånad om Vi LÄSER precis som Språktidningen kan skaffa sig en hygglig prenumerantstock inom ett år.

Fler tidskrifter med och om litteratur hittar du här.

Inga kommentarer: