onsdag 10 september 2008

De fem nominerade – Hemslöjden

Under tiden fram till prisutdelningen av »Årets kulturtidskrift« tänkte jag – så gott jag nu kan – presentera de nominerade tidskrifterna lite närmare och sätta in de i tidskriftslandskapet. Först ut blir Hemslöjden som är en av två tidskrifter bland de nominerade som inte får något statligt kulturtidskriftsstöd.

En ålder på 75 år och en prenumerantskara på 13.500 exemplar är två imponerande siffror för en kulturtidskrift i Sverige i dag. Visst, Hemslöjden är varken äldst eller störst, men nu finns det en möjlighet att tidskriften i alla fall blir »bäst« år 2008. I tidskriftens pressmeddelande om nomineringen kan man läsa om att »hemslöjden ligger i tiden«. Ja, »nu finns slöjden överallt«. Med en garn- och Etsyberoende fru kan jag åtminstone hålla med om att slöjden finns överallt i mitt hem…

Ett utdrag från ovannämnda pressmeddelande sammanfattar annars gott Hemslöjdens innehåll:
Här ryms slöjd, folkkonst, hantverk och konsthantverk. Här möts traditioner och nya grepp, slöjdens poesi och handfasta verklighet i reportage, nyheter, utställningar, tips och gör-det-själv-beskrivningar.
Den som vill ha utförligare innehållsbeskrivning kan däremot tyvärr inte hitta det på tidskriftens något undermåliga hemsida (men kolla gärna på Tidskriftsbutiken.nu eller studera ett nummer från 2005 på Tidningar.info). På deras hemsida finns nämligen inte heller något nummer eller någon artikel att ta del av för den som skulle råka vara nyfiken. Men det är nog inget som ligger hemslöjden i fatet när juryn fattar sitt beslut. Förra årets vinnare Pockettidningen R hade till exempel inte ha någon hemsida alls för ett år sedan.

Hemslöjden är så klart inte helt ensam om att skriva om ovanstående aktuella ämne i Sverige. Paletten och Konstperspektiv har till exempel haft temanummer det senaste året som har berör området. Tidskriften Form skriver regelbundet om konsthantverk. För några år sedan startades dessutom tidskriften Svenskt konsthantverk och Lärarförbundet ger ut tidskriften Slöjdforum. Är man extra intresserad av vävning kan man till och med få en hel tidskrift i det ämnet: Vävmagasinet. Fanzinet Slicker bör man inte heller glömma bort. I Sverige är dock Hemslöjden just nu välförtjänt tidskriften nummer 1 om man är intresserad av slöjd och hantverk från olika tider och platser.

Hemslöjden har ett antal intressanta systertidskrifter i övriga Norden, men dessa är dessvärre svåra att få tag i lösnummer i Sverige (trots att Interpress finns i flera av länderna och att slöjd- och hantverksbutiker borde kunna tillgodose behovet). Den svenska tidskriften Hemslöjden hittar man däremot hos en del välsorterade tidskriftshandlare (ett fyrtiotal pressbyråer) och i många av landets hemslöjds- konsthantverksbutiker, även om den största delen av upplagan är prenumererad.

I Norge finns annars Nordens största hemslöjdstidskrift Norsk Husflid med en upplaga på 26.000 exemplar.
Finland kan stoltsera med den äldsta i genren: Taito fyllde 100 år förra året. Den finländska tidskriften innehåller dock främst artiklar på finska, men en del av dessa finns översatta till svenska.
Den danska hemslöjdstidskriften heter Dansk Husflid.

Hemslöjdens chefredaktör sedan 14 år heter Celia B. Dackenberg och sa så här om nomineringen i pressmeddelandet:

– Vi är förstås oerhört stolta över att anses som en av landets fem bästa! Det är dessutom roligt att nomineringen kommer nu, lagom till vårt 75-årsjubileum.

Hon är dessutom författare till bland annat böckerna »Sparat: små stickade kläder från vår barndom« och »Ylle & bläck: essäer om poetkoftor och annat författarylle«. Redaktören Frida Engström sållade sig till den växande skaran slöjd- och hantverksbloggare tidigare i år med Kurbits.

Blir Hemslöjden årets vinnare ser jag två lämpliga hål att stoppa tusenlapparna i: ett hejdundrande 75-årskalas och en förbättrad hemsida.

Foto: Annas garndrömmar

1 kommentar:

Anonym sa...

Å vilken rolig läsning! Ny hemsida är på gång, och förstås många nya sköna nummer av Hemslöjden! Vi håller tummarna inför prisutdelningen och hoppas att vi får fira mer än "bara" födelsedag framöver!

Vilken intressant blogg du har!
/Frida, Hemslöjden